Pick & Place

TRE heeft voor diverse opdrachtgevers een aantal pick & place applicaties gerealiseerd. Hieronder staat een aantal voorbeelden van deze projecten.

Drager pick & place systeem

Fanuc R2000iC165F

Voor een klant in de grafische industrie heeft TRE een robot verzorgd welke geimplementeerd is in een groter geheel. Dit geheel bestaat uit een robot en een vijftal machines. De machines zijn ontwikkeld om elk een separate processtap uit te voeren op een zogenaamde drager. Deze drager is een cilindrische pijp met een lengte van ongeveer 1000 mm en een gewicht van 50 kg.

De robot heeft als functie de drager te verplaatsen tussen de machines in een dusdanige volgorde dat de efficientie van de complete lijn optimaal is.

TRE heeft in dit proces de complete robotsoftware voorzien. Hierbij is in nauw overleg met de klant de communicatie met de PLC bepaald en de functionaliteiten van de robot. Inclusief foutafhandeling en handmatige bedieningen. Vervolgens heeft TRE de robot aangesloten en getest in combinatie met de andere machines en ook de inbedrijfstelling voor zijn rekening genomen.

Palletiseersysteem

ABB IRB660 250kg

TRE heeft voor een klant in de voedingsindustrie een 4-tal robots gerealiseerd welke het palletiseren van dozen met product voor hun rekening nemen. De robotcellen zijn identiek aan elkaar met elk 2 pickpoints en 2 stapelposities. Door de robots te voorzien van de nodige flexibiliteit in de grijperkoppen en een centrale aanvoer van producten kan elke robot elk doosformaat aan. Hierdoor is een maximale flexibiliteit van de palletiseergroep gerealiseerd.

TRE heeft bij dit project zowel de software als de inbedrijfstelling gerealiseerd. Ook heeft TRE kunnen adviseren in het ontwerptraject van de robotcel en zijn bereikbaarheid, evenals in de flexibiliteit en betrouwbaarheid van de grijperkop.

Inpakrobot

ABB IRB4600 45kg

Voor een eindklant in de vleeswarenindustrie is TRE betrokken bij het inpakken van stukken vlees tot 7,5 kg in dozen. De stukken vlees moeten volgens een bepaald patroon in de doos gelegd worden.

Met behulp van een vacuumgripper worden de stukken vlees opgepakt en in de doos gelegd. De flexibiliteit van het vacuumsysteem maakt het mogelijk om de vormvariatie van het product op te vangen. Hierdoor is geen camera systeem nodig wat natuurlijk een besparing op de kosten is. 

TRE heeft de software en inbedrijfstelling verzorgd. Ook heeft TRE geadviseerd in het maken van een opstelling van de robotcel en de grijperkop.

Stenen plak robot

Fanuc

Voor een klant in de bouwsector heeft TRE de inbedrijfstelling van een stenen plak robot voor zijn rekening genomen. De functie van de robot is om stenen te plakken op wanden met als eindresultaat de welbekende prefab gemetselde wanden.

De stenen worden volgens een vooraf bepaald patroon op de wand geplakt. De informatie hiervoor wordt middels CSV-bestanden aangeleverd, welke de robot vertaalt naar de juiste coordinaten.

Het complete systeem bevat onder anderen aanvoerbanen, magazijnen, een afvoerbaan en een lijminstallatie. De besturing van deze componenten is allemaal ondergebracht in de robotsoftware. De robot fungeert hierbij als master van het geheel en hierdoor is een aparte PLC overbodig.